Loading...
Language selection: Ελληνικά English
Friday 30 Jun 2017
Β’ περίοδος της 9ης Πανελλήνιας Εκπαίδευσης και 5η Πανελλήνια Εκπαίδευση Εκπαιδευτών
Click to enlarge
Β’ περίοδος της 9ης Πανελλήνιας Εκπαίδευσης και 5η Πανελλήνια Εκπαίδευση ΕκπαιδευτώνΒ’ περίοδος της 9ης Πανελλήνιας Εκπαίδευσης και 5η Πανελλήνια Εκπαίδευση Εκπαιδευτών

Με την αποχώρηση των Εθελοντών και των Εκπαιδευτών τους, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 25 Ιουνίου 2017 η 9η Πανελλήνια Εκπαίδευση και η 5η Πανελλήνια Εκπαίδευση Εκπαιδευτών του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Ειδικότερα, κατά το χρονικό διάστημα από τις 19 έως τις 25 Ιουνίου 2017, στις εγκαταστάσεις της Μαθητικής Εστίας των Καλαβρύτων, έλαβε χώρα η Β’ περίοδος της 9ης Πανελλήνιας Εκπαίδευσης και παράλληλα από τις 20 έως τις 25 Ιουνίου 2017 η 5η Πανελλήνια Εκπαίδευση Εκπαιδευτών.

 

Αντικείμενο Εκπαίδευσης της Β’ Περιόδου της 9ης Πανελλήνιας Εκπαίδευσης αποτέλεσε η επιτελική και επιχειρησιακή διοίκηση διμοιρίας, με θεματολογία που αφορούσε τη διοίκηση ομάδων προστασίας από καταστροφές, τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το προσωπικό διάσωσης και ο εξοπλισμός του, τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λαμβάνονται κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων με σκοπό την πρόληψη ατυχημάτων, τα αντίστοιχα μέτρα σε περιπτώσεις ατυχημάτων με επικίνδυνα υλικά κ.α. Επιπλέον οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν σε ζητήματα τήρησης κανόνων Υγιεινής και Ασφάλειας τροφίμων και ποτών. Το σύνολο των εκπαιδευομένων, κατόπιν εξετάσεων πιστοποιήθηκε από το Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό στα ανωτέρω αντικείμενα.

Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης 5ης Πανελλήνιας Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών, η οποία είχε σκοπό την ανάδειξη νέων Εκπαιδευτών με ειδικότητα την Εκπαίδευση στις Πρώτες Βοήθειες, την Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση και τη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδιστή, οι υποψήφιοι Εκπαιδευτές εκπαιδεύτηκαν στη διδακτική των ενηλίκων προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες της εκπαίδευσης των ανωτέρω αντικειμένων. Ειδικότερα, παρακολουθώντας ένα πλήρες πρόγραμμα Εκπαίδευσης από Εκπαιδευτές Εκπαιδευτών του Ελληνικού και του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού, διδάχθηκαν τεχνικές διδασκαλίας, κατάρτισης σχεδίων μαθήματος με βάση τους εκπαιδευτικούς στόχους, την κατάρτιση αληθοφανών σεναρίων για την εκπαίδευση των Πρώτων Βοηθειών κ.α. Η Εκπαίδευση ολοκληρώθηκε με τις εξετάσεις των υποψηφίων Εκπαιδευτών.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά φέτος, η ανάδειξη των νέων Εκπαιδευτών έγινε μέσω μιας πρωτοποριακής διαδικασίας η οποία σχεδιάστηκε από το Τμήμα Εκπαίδευσης του Τομέα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοασωστών και προέβλεπε την προετοιμασία των ενδιαφερομένων προς συμμετοχή στην 5η Πανελλήνια Εκπαίδευση Εκπαιδευτών, αρχικά στα Περιφερειακά τους Τμήματα. Την προετοιμασία κάθε ενδιαφερομένου είχε αναλάβει συγκεκριμένος Εκπαιδευτής – Μέντορας. Ακολούθως και ως αποτέλεσμα αξιολόγησης, προέκυψαν οι υποψήφιοι Εκπαιδευτές που τελικά συμμετείχαν στην Πανελλήνια Εκπαίδευση.

Οι συμμετέχοντες στη Β’ Περίοδο της 9ης Πανελλήνιας Εκπαίδευσης καθώς και οι νέοι Εκπαιδευτές, παρέλαβαν τα πιστοποιητικά εκπαίδευσής τους και τα πτυχία τους, από τους Εκπαιδευτές Εκπαιδευτών με επικεφαλής τον κ. Theodor Herbert Brand από το Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό και τον κ. Ζεκή Μεμέτ Αλή από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χρονική περίοδο από τις 12 έως τις 18 Ιουνίου 2017, διεξήχθη στη Μαθητική Εστία των Καλαβρύτων η Α΄ Περίοδος της 9ης Πανελλήνιας Εκπαίδευσης με αντικείμενο την “Επιτελική και επιχειρησιακή διοίκηση και οργάνωση ομάδων” και την “Εκπαίδευση ομαδαρχών”.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω Εκπαιδεύσεων, τις εγκαταστάσεις της Μαθητικής Εστίας των Καλαβρύτων, επισκέφτηκαν την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017 ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Δρ. Αντώνιος Αυγερινός και ο Δήμαρχος των Καλαβρύτων κ. Γεώργιος Λαζουράς, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να χαιρετίσουν τους Εκπαιδευόμενους και να τονίσουν τη μακροχρόνια άριστη συνεργασία των δύο φορέων, η οποία όπως επεσήμαναν ενισχύεται σημαντικά μέσα από τέτοιες δράσεις.

Το Τμήμα Εκπαίδευσης του Τομέα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ευχαριστεί θερμά το Διοικητικό Συμβούλιο και τους Εθελοντές του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού της Φρανκφούρτης και ιδιαιτέρως τον Εκπαιδευτή του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού κύριο Theodor Herbert Brand και τους βοηθούς του, κύριο Alexander Otto Roth και την κυρία Anna Helga Brand, όχι μόνο για τη διεξαγωγή των εν λόγω Εκπαιδεύσεων, αλλά για την επί δεκαετίες αφοσίωσή τους στην άρτια Εκπαίδευση των Σαμαρειτών, των Διασωστών και των Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού! Επίσης ευχαριστεί θερμότατα τη Μεταφράστρια – Διερμηνέα κυρία Μερσίνα Καπογιαννάτου, για την πολυετή αφιλοκερδή παροχή των πολύτιμων υπηρεσιών της, αλλά και για τη βοήθειά της και τη συμπαράστασή της γενικότερα!

Επιπλέον, το Τμήμα Εκπαίδευσης του Τομέα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει το Δήμαρχο Καλαβρυτινών κ. Γεώργιο Λαζουρά για την παραχώρηση των εγκαταστάσεων της Μαθητικής Εστίας για τις ανάγκες διεξαγωγής των Εκπαιδεύσεων, το Βοηθό Δημάρχου και Πρόεδρο του Κέντρου Παιδιού, Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Καλαβρυτινών κ. Ευθύμιο Τζόβολο για την παραχώρηση δωματίων για τη διαμονή της γερμανικής αντιπροσωπείας και αμφότερους για το ενδιαφέρον τους και τη βοήθειά τους όποτε χρειάστηκε. Τέλος ευχαριστεί θερμά την εταιρία Coffee Island για τη χορηγία επαρκούς ποσότητας καφέ και των συνοδευτικών του, για το σύνολο των εκπαιδευομένων καθ’ όλη τη διάρκεια των Εκπαιδεύσεων.

Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προχωρά ακάθεκτο στη νέα εποχή, θέτοντας νέες ισχυρές βάσεις προκειμένου να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας. Δύναμή του είναι το υψηλό επίπεδο Εκπαίδευσης των Εθελοντών του, το οποίο αποτελεί πρώτο μέλημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και της Διοίκησής του!

 

 
© Copyright 2018 Hellenic Red Cross - Samaritans, Rescuers and Lifeguards Sector