Λίστα αντικειμένων
Το έργο NEREIDs: Embracing Innovation for Preparedness in Civil Protection & Marine Pollution (Ενσωμάτωση Καινοτόμων Τεχνολογιών Ετοιμότητας Πολιτικής Προστασίας για Θαλάσσια Ρύπανση) αποφάσισε να χρηματοδοτήσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας (ECPM), με συντονιστή το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Το έργο θα διαρκέσει δύο χρόνια και έχει ξεκινήσει από 1/1/2013.
Το έργο NEREIDs (www.nereids.eu) στοχεύει στη βελτίωση της ετοιμότητας της Πολιτικής Προστασίας σε περιπτώσεις θαλάσσιας ρύπανσης, με βάση πραγματικά δεδομένα. Ειδικότερα, στόχος του NEREIDs είναι να ενισχύσει την ετοιμότητα και τη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο σε θέματα πολιτικής προστασίας και θαλάσσιας ρύπανσης, με βάση διεθνή πρότυπα, βέλτιστες πρακτικές και καινοτόμες τεχνολογίες, όπως ανάλυση κινδύνου και εργαλεία eLearning.
Στο έργο συμμετέχουν 10 φορείς (8 εταίροι και 2 υπεργολάβοι) από 4 ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία). Συγκεκριμένα, πρόκειται για: 2 ειδικευμένους φορείς σε ανάπτυξη τεχνολογιών (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και Ubilabs), 4 Δημόσιες αρχές πολιτικής προστασίας και θαλάσσιας ρύπανσης (Πολιτική Άμυνα της Κύπρου, Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών της Κύπρου, Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, και Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας Κρήτης (ΕΚΑΒ Κρήτης), 4 Εθνικά επιστημονικά κέντρα εκτίμησης κινδύνου για πολιτική προστασία και θαλάσσια προστασία (ΤΕΙ Κρήτης, ΕΛΚΕΘΕ ως υπεργολάβος, Ωκεανογραφικό Κέντρο Κύπρου, Εργαστήριο Σεισμικών 3D του Πανεπιστημίου Cardiff), και 2 εθελοντικές οργανώσεις:
- Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – Τομέας Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών
- Johanniter-Unfall-Hilfe e.V. (από τη Γερμανία ως υπεργολάβος)
Στο πλαίσιο του έργου NEREIDs, θα διερευνηθεί η δυνατότητα βελτίωσης της συνεργασίας χωρών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, και ειδικότερα της Ελλάδας και της Κύπρου, σε περιπτώσεις θαλάσσιας ρύπανσης, ενώ ταυτόχρονα θα προωθηθεί η εκπαίδευση εμπλεκομένων σε περιπτώσεις θαλάσσιας ρύπανσης σε νέες καινοτόμες τεχνολογίες που θα αναπτυχθούν, καθώς και σε βέλτιστες πρακτικές που έχουν ήδη εφαρμοστεί μέσα από εξειδικευμένο εκπαιδευτικό υλικό. Τέλος, θα αναπτυχθεί μια βάση δεδομένων με περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης.
Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος θα διοργανωθούν ασκήσεις επί χάρτου, ημερίδες και ένα τελικό συνέδριο, τα οποία θα προσφέρουν τη δυνατότητα σε μέλη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, καθώς και σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να εμπλακούν άμεσα ή έμμεσα. Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα εκπαίδευσης επαγγελματιών του χώρου και εθελοντών, μέσω μιας καινοτόμας πλατφόρμας eLearning, η οποία θα βασίζεται σε νέες ιδέες, όπως: διαδραστικά παιχνίδια, τεχνολογία έξυπνων τηλεφώνων, crowd sourcing, εφαρμογές σχεδίων, βέλτιστες πρακτικές κ.α.