Items list
Τον Μάιο του 1931 ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός παρέλαβε από το τέως Συμβούλιο του Επίκουρου Συνδέσμου ''ο Σωτήρ'' διάφορα περιουσιακά στοιχεία, όπως μια ιππήλατη άμαξα και ένα ασθενοφόρο τύπου Morris με ξύλινο αμάξωμα!
Εκείνη την περίοδο ο Σταθμός Πρώτων Βοηθειών Αθηνών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού δεν είχε χώρο στέγασης διότι το Κράτος είχε παραχωρήσει στην Τηλεφωνική Εταιρία, παραπλεύρως του Κήπου της Παλαιάς Βουλής μέχρι και την οδό Άνθιμου Γαζή, οικόπεδο στο οποίο στεγαζόταν και ο Σταθμός Πρώτων Βοηθειών.
Όταν ο αρχικός Σταθμός Πρώτων Βοηθειών κατεδαφίστηκε ώστε να ανεγερθεί το νέο κτίριο της Τηλεφωνικής Εταιρίας, οι εκσκαφείς βρήκαν μια μαρμάρινη πλάκα – το θεμέλιο λίθο του Σταθμού Πρώτων Βοηθειών – με ημερομηνία 15 Απριλίου 1898!
Ένα νέο ισόγειο διαμέρισμα επί της οδού Άνθιμου Γαζή στο νεόκτιστο μέγαρο της Τηλεφωνικής Εταιρίας παραδόθηκε στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για τη μεταστέγαση του Σταθμού Πρώτων Βοηθειών τον Ιούλιο του 1931 οπότε και άρχισε και πάλι η λειτουργία του με την ταυτόχρονη ίδρυση του Τμήματος Παροχής Βοήθειας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο οποίο υπάχθηκε ο Σταθμός Πρώτων Βοηθειών και στη συνέχεια και όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες του.
Το Τμήμα Παροχής Βοήθειας περιελάμβανε:
- τον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών
- την οργάνωση υπηρεσιών παροχής βοήθειας σε περιπτώσεις μεγάλων καταστροφών
- και τη μόρφωση εθελοντικού προσωπικού ανδρών και γυναικών με ειδικότητα στις πρώτες βοήθειες, αλλά και τη νοσοκομειακή υποστήριξη σε φορητά νοσοκομεία.
Εκείνη τη χρονιά (1931) και προκειμένου να εξυπηρετηθούν και να λειτουργήσουν οι παραπάνω υπηρεσίες ιδρύθηκε η Σχολή Εθελοντών Τραυματιοφορέων – Σαμαρειτών!
Ο τότε Αξιότιμος Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ι. Αθανασάκης δώρισε στον νεοσύστατο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών ένα καινούργιο ασθενοφόρο μάρκας Citroen συμπληρώνοντας μια σοβαρή έλλειψη.
Από το 1932 η Υπηρεσία Παροχής Βοήθειας λειτουργούσε 24 ώρες το 24ωρο και είχαν υπαχθεί σε αυτή εκτός από τον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών και η Υπηρεσία Θεομηνιών, ενώ ταυτόχρονα είχε ξεκινήσει και η λειτουργία των Παράκτιων Σταθμών Βοήθειας για λουόμενους, όπως και της Σχολής Εθελοντών Τραυματιοφορέων – Σαμαρειτών.
Οι δυσκολίες όμως ήταν πολλές, η κίνηση του Σταθμού Πρώτων Βοηθειών αυξανόταν καθημερινά και η μεταστέγαση του Σταθμού κρίθηκε αναγκαία.
Παρά τα πολλαπλά διαβήματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προς τις αρχές, η μεταστέγαση του Σταθμού δεν θα γίνονταν πραγματικότητα εάν ο τότε Υπουργός Πρόνοιας Αλέξανδρος Κοριζής δεν επισκεπτόταν τον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών, ώστε να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την αναγκαιότητα μεταστέγασης και κατόπιν να εξουσιοδοτήσει τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό στην ανεύρεση κατάλληλου οικοπέδου ώστε να ανεγερθεί κτίριο με δαπάνη του Υπουργείου Πρόνοιας.
Κατόπιν τούτου ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός επιδίωξε και πέτυχε την αγορά ενός οικοπέδου 1.270 πήχεων επί των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Καποδιστρίου έναντι του ποσού των 3.543 δραχμών ανά πήχη.
Βάσει των σχεδίων του αρχιτέκτονα Γ. Διαμαντόπουλου, που εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Πρόνοιας, το νέο κτίριο του Σταθμού Πρώτων Βοηθειών θεμελιώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1938, ενώ τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 16 Αυγούστου 1939.
Για τον νέο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών δαπανήθηκαν 15.732.670 δραχμές για την αγορά του οικοπέδου, 4.634.488 δραχμές για την ανέγερση της οικοδομής, 9.398.182 δραχμές για τα καταφύγια, το γκαράζ κ.λπ και 1.700.000 δραχμές για τον εξοπλισμό και την επίπλωση.
Την ημέρα των εγκαινίων ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης Ιωάννης Μεταξάς παρατηρώντας τον μεγάλο αριθμό των ανδρών και γυναικών Εθελοντών Τραυματιοφορέων – Σαμαρειτών που ήταν παραταγμένοι ζήτησε να τους μιλήσει…
’’ Εζήτησα να σας ιδώ δια να σας ευχαριστήσω εκ μέρους του Κράτους δια την εθελοντικήν υπηρεσίαν, την οποίαν προσφέρετε εις την Κοινωνίαν και κυρίως εις τα πάσχοντα μέλη αυτής. Δεν θα σας κουράσω με πολλά λόγια, θα ήθελα όμως να σας είπω ότι τα αισθήματα, τα οποία σας έφερον εδώ, έχουν βαθείαν απήχησιν εις την ψυχή μου, διότι προσφέρετε όλως ανιδιοτελώς σπουδαιότατας υπηρεσίας, δια τας οποίας σας συγχαίρω.’’
Πηγή Πληροφοριών:
ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ 1931 - 1932