Loading...
Language selection: Ελληνικά English
Πέμπτη 21 Φεβ 2019
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΡΕΥΝΑΣ Κ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ
Κλίκ για μεγέθυνση
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΡΕΥΝΑΣ Κ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός , από το έτος ίδρυσης του το 1877, επιτελεί σύνθετο και πολύπλευρο ανθρωπιστικό έργο, κινητοποιώντας το αίσθημα της αλληλέγγυας συλλογικής προσπάθειας για να προσφέρει ανακούφιση στον ανθρώπινο πόνο.

Με το ίδιο αίσθημα αλληλεγγύης, ως αρωγοί στις κρατικές αρχές, ξεκίνησε η αποστολή έρευνας και διάσωσης στην κλήση που δέχτηκε το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Τμήματος Μοιρών του Ε.Ε.Σ. από την Δ/νση Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Φαιστού ξημερώματα της Κυριακής 17 Φεβρουαρίου. Δυστυχώς από την εξέλιξη των  γεγονότων και εκ των υστέρων μιλάμε για μια τραγωδία στην οποία έμελε να λάβουν μέρος οι Εθελοντές.

Το χρονικό:

Ξημερώματα Κυριακής 17/02/2019 και ώρα 4 το πρωί ειδοποιήθηκε η ηγεσία των Εθελοντών για αγνοούμενους στην περιοχή του Γεροπόταμου στο ύψος του 1ου χλμ της Εθνικής Οδού Μοιρών Τυμπακίου. Άμεσα ξεκίνησε κινητοποίηση του Σώματος και στις 5 το πρωί της Κυριακής βρέθηκε στο σημείο η πρώτη ομάδα Εθελοντών Σαμαρειτών για συλλογή πληροφοριών από τις αρχές και σχεδιασμό της επιχείρησης. Οι πληροφορίες μιλούσαν για ένα αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν τέσσερα άτομα, το οποίο φέρεται να παρασύρθηκε από το ορμητικό ποτάμι του Γεροπόταμου σε σημείο «ιρλανδικού τύπου πέρασμα». Με το πρώτο φως της ημέρας, στις 6 το πρωί, ξεκίνησε η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης (υπήρχαν ακόμα ελπίδες) από 18 Εθελοντές Σαμαρείτες, οι οποίοι σαρώνουν το ποτάμι από δεξιά και αριστερά σε μήκος 9,5 χλμ,  μαζί με δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ΕΜΑΚ, και Αστυνομίας, ενώ παράλληλα ετοιμαζόταν και δεύτερη ομάδα επέμβασης Εθελοντών Σαμαρειτών. Έως τις 17:00 το απόγευμα της Κυριακής δυστυχώς οι έρευνες απέβαιναν άκαρπες. Κανένα ίχνος του οχήματος ή των επιβαινόντων. Οι έρευνες μετά από συνεκτίμηση και άλλων παραγόντων επικεντρώθηκαν το απόγευμα σε περιοχή, κοντά στο σημείο παράσυρσης του οχήματος, βοηθούμενοι από ειδικό μηχάνημα ιδιώτη που μπορούσε να «ψάξει» τον πυθμένα του ποταμού. Παράλληλα δυνάμεις της ΕΜΑΚ με ειδικό εξοπλισμό, βάρκες, δύτες ήταν έτοιμοι σε ότι μπορούσε να χρειαστεί. Για μια ακόμα φορά οι έρευνες δεν έδωσαν κανένα αποτέλεσμα. Η προσπάθεια συνεχίστηκε το επόμενο πρωί της Δευτέρας 18/02/2019 όπου οι Εθελοντές Σαμαρείτες του τοπικού Τμήματος συνεπικουρούμενοι από συναδέλφους τους, του Τμήματος Ρεθύμνου του Ε.Ε.Σ. τέθηκαν υπό τις οδηγίες του επικεφαλή Πυροσβέστη της επιχείρησης. Οι εντολές ρητές, ξεκάθαρες : «συνεχίζουμε την προσπάθεια. Οφείλουμε όλοι μας να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Πρέπει να βρούμε το αυτοκίνητο και τους ανθρώπους». Τους ανθρώπους, των οποίων οι συγγενείς περίμεναν στωικά και αγόγγυστα από την πρώτη στιγμή να τους φέρουμε κάποιο νέο. Έπρεπε να βρεθούν. Οι έρευνες ξεκίνησαν από όλους κατά μήκος του ποταμού έως την θάλασσα για άλλη μια φορά. Στο μεταξύ για να γίνει πιο εύκολο το έργο της έρευνας, η ροή του ποταμού είχε μειωθεί αρκετά λόγω ότι είχαν ανοίξει κανάλια άρδευσης μερικά χιλιόμετρα πιο πάνω, όπως είχε γίνει και την προηγούμενη. Στις 12:00 περίπου το μεσημέρι, μετά από ειδοποίηση του επικεφαλή , οι έρευνες σταματούν. Οι σκέψεις όλων: Βρέθηκε το αυτοκίνητο? Βρέθηκαν οι άνθρωποι? Ζουν? Δυστυχώς οι φόβοι επαληθεύτηκαν όταν ανασύρθηκε μετά από πολύωρη προσπάθεια το αυτοκίνητο από το βάθος του ποταμού. 4 πτώματα υπήρχαν μέσα. Βουβός πόνος σε όλους. Μουγκά αναφιλητά λύπης. Τώρα έπρεπε να ακολουθήσει άλλο ένα δύσκολο κομμάτι για τους Εθελοντές. Η ψυχολογική υποστήριξη προς τους συγγενείς των θυμάτων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τον ρόλο προσπάθησαν και τον ανέλαβαν οι πιο ψύχραιμοι Εθελοντές. Προσπάθησαν όσο μπορούσαν και έφτασαν συνοδεύοντας τους συγγενείς μέχρι το νεκροτομείο στο Ηράκλειο. Έπρεπε να γίνει.

Με την ελπίδα να μην ξανασυμβεί…

Ο ανθρώπινος πόνος φυσικά δεν ανακουφίστηκε, είναι δύσκολο εξάλλου, όμως η συμπαράσταση σε αυτές τις περιπτώσεις με όποιο τρόπο μπορείς να την δώσεις ίσως αποφέρει ένα χαμόγελο. Έστω ένα…πικρό χαμόγελο και ένα ευχαριστώ για τις προσπάθειες που έγιναν για την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου.

Είναι δύσκολο να είσαι διασώστης, είναι δύσκολο να κάνεις έρευνες αγνοουμένων όταν οι ελπίδες σβήνουν με το χρόνο, πρέπει όμως να το κάνεις. Και ότι κάνεις να το κάνεις με  αγάπη. Αξίζει όμως γιατί πληρώνεσαι με αυτό που δεν αποτιμάται εύκολα. Ένα «ευχαριστώ» και ένα χαμόγελο. Είναι δύσκολο, μα και τόσο όμορφο, να είσαι Εθελοντής.

     

Η Εθελοντική Διοίκηση του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Τμήματος Μοιρών Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

 

 

 
© Copyright 2021 Τομέας Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού