Loading...
Language selection: Ελληνικά English
Δευτέρα 05 Αύγ 2013
Μοίρες Κρήτης - Εκπαιδευτικό τριήμερο και παράλληλες δράσεις
Κλίκ για μεγέθυνση

Ένα τριήμερο που τα είχε όλα, ένα τριήμερο γεμάτο δράση, ένταση, περιπέτεια, αδρεναλίνη, εκπαίδευση σε πραγματικές συνθήκες, «εξάντληση», πολλές «απρόβλεπτες» καταστάσεις και πάρα πολλές όμορφες αναμνήσεις ήταν το τριήμερο από Παρασκευή έως και Κυριακή 2, 3, και 4 Αυγούστου για το Τμήμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Μοιρών.

 

Εκπαίδευση

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση επιμορφωτικών εκπαιδευτικών δράσεων ήταν πάντα και εξακολουθεί να είναι προτεραιότητα για το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, σε αυτά τα πλαίσια και με τη συμμετοχή 30 Εθελοντών Σαμαρειτών του Ε.Ε.Σ. Μοιρών και των Εκπαιδευτών τους πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία στο Δάσος του Ρούβα το εν λόγω εκπαιδευτικό τριήμερο.

 

«Με το καλησπέρα…»

Οι Εθελοντές μας κλήθηκαν με την καθοδήγηση των εκπαιδευτών τους να στήσουν τον δικό τους «καταυλισμό», και να προετοιμαστούν για όλα…

Δεν πρόλαβαν να στήσουν τις σκηνές τους, όταν έλαβαν ενημέρωση από τον ασύρματο, ο οποίος είχε στηθεί από το πρωί για να εξασφαλίσει την επικοινωνία με το κτίριο του Ε.Ε.Σ. Μοιρών, ότι είχε υπήρξε κατολίσθηση κοντά στο σημείο που είχαν κατασκηνώσει και υπήρχε ανάγκη για άμεσο απεγκλωβισμό ατόμων.

Σε λίγα λεπτά οργανώθηκαν ομάδες διάσωσης οι οποίες με σωστό συντονισμό και τον κατάλληλο εξοπλισμό, έσπευσαν στο σημείο για την παροχή πρώτων βοηθειών στα θύματα και την άμεση διακομιδή τους πάντα υπό το «άγρυπνο» βλέμμα των εκπαιδευτών τους.

 

Αδρεναλίνη στα… ύψη

Η επόμενη μέρα ήταν γεμάτη νέες εμπειρίες, εξάσκηση τεχνικών διάσωσης και περιπέτεια. Ραπέλ (καταρρίχηση με σχοινιά) σε βράχους, πέρασμα ανάμεσα από δύσβατη περιοχή με τροχαλία, προσανατολισμός με, αλλά και χωρίς χρήση πυξίδας, χρήση ορειβατικών χαρτών, χρήση διάφορων τύπων φορείων για την ασφαλή μεταφορά θυμάτων με πολλαπλά τραύματα και κακώσεις, ήταν μέρος από την εκπαίδευση των Εθελοντών του Σάββατου.

 

Σε πραγματικές συνθήκες

Η εκπαίδευση της Κυριακής ξεκίνησε από πολύ νωρίς καθώς πριν ακόμη ξημερώσει σήμανε ο συναγερμός. Τρία άτομα είχαν χαθεί στο δάσος, μέσα στη νύχτα και δεν είχαν δώσει κανένα σημείο ζωής. Στήθηκε επιχείρηση με τρεις ομάδες διάσωσης, εξοπλισμό και κέντρο επιχειρήσεων και ξεκίνησε η επιχείρηση ανεύρεσης αγνοουμένων όπου τα σχεδία των εκπαιδευτών του τμήματος, προέβλεπαν και ανατροπές στο σενάριο εκπαίδευσης.

Εκεί οι Εθελοντές εκπαιδεύτηκαν στη σάρωση δύσβατης περιοχής με περιορισμένο φυσικό φωτισμό σε πραγματικές συνθήκες, στην εύρεση και διαχείριση θυμάτων με διαφορετικές κακώσεις, και την μεταφορά τους με ειδικό εξοπλισμό σε περιοχή με διαφορετική διαμόρφωση μορφολογίας εδάφους και φυσικά εμπόδια, τη συνεργασία μεταξύ ομάδων διάσωσης και του κέντρου επιχειρήσεων με ασύρματους.

Μετά το πέρας της άσκησης, ακολούθησε απολογισμός, και η τελευταία μέρα του τριημέρου συνεχίστηκε με καταρρίχηση, εκπαίδευση στη χρήση ειδικού εξοπλισμού πρώτων βοηθειών, στην αντιμετώπιση πολυτραυματία, αλλά και τη χρήση αυτοσχέδιων φορείων.

 

Οργάνωση

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, οι Εθελοντές του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Μοιρών είχαν την ευθύνη της σίτισης τους αλλά και της ασφάλειας τους, είχε οργανωθεί μαγειρείο, υπήρχε συνεχής επικοινωνία με το κτίριο του Ε.Ε.Σ. Μοιρών αλλά και βάρδιες με περιπόλους φύλαξης κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 

Παράλληλες δράσεις

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και η συναυλία των Θάνου Μικρούτσικου, Δημήτρη Μπάση και Ρίτας Αντωνοπούλου στις Στάβιες Δήμου Γόρτυνας το Σάββατο 3 Αυγούστου μία συναυλία που πραγματοποιήθηκε με τη διοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού. Μια συναυλία της οποίας ένα μεγάλο μέρος των εσόδων θα πάει στη δημιουργία ενός κέντρου Αποθεραπείας και Κινητικής Ενδυνάμωσης, κυρίως για τους ηλικιωμένους ανθρώπους. Την υγειονομική κάλυψη της εκδήλωσης είχε αναλάβει το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Μοιρών, έπειτα από κάλεσμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σταβιών.

Επίσης συνεχίζεται με επιτυχία η λειτουργία του παράκτιου Σταθμού Πρώτων Βοηθειών στους Καλούς Λιμένες του Δήμου όπου η προσέλευση των λουόμενων είναι πολύ μεγάλη και η πρόσβαση στο Κέντρο Υγείας της περιοχής δύσκολη.

 

 
© Copyright 2020 Τομέας Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού