Loading...
Language selection: Ελληνικά English
Monday 15 Jul 2013
Ιεράπετρα Κρήτης - Ιούλιος 2013
Click to enlarge

Φιλοξενία και περίθαλψη για 142 Πρόσφυγες

Άμεση ήταν η κινητοποίηση του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ιεράπετρας στο άκουσμα της έλευσης ναυαγών προσφύγων στην Ιεράπετρα την 9-8-2013.

Η αποστολή των Εθελοντών μας ξεκίνησε από την υποδοχή στο λιμάνι και συνεχίζεται αμείωτα μέχρι σήμερα στον χώρο της φιλοξενίας τους στο κλειστό γυμναστήριο του σχολικού συγκροτήματος των Λυκείων. Ο Ερυθρός Σταυρός , θα είναι και ο τελευταίος που θα αποχωρήσει , όπως συμβαίνει πάντοτε.

Το τουριστικό πλοιάριο που επέβαιναν οι 142 πρόσφυγες, λόγω εισροής υδάτων εξέπεμψε SOS τα ξημερώματα σαράντα ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του Κουφονησιού Σητείας. Πρόκειται για άντρες, γυναίκες, παιδιά Αφγανικής και Συριακής υπηκοότητας κατά τη δήλωσή τους. Η επιχείρηση διάσωσής τους ξεκίνησε στις 6 τα ξημερώματα όταν παραπλέον δεξαμενόπλοιο με πορεία προς την Ιταλία ανέλαβε την περισυλλογή τους. Το δεξαμενόπλοιο έφτασε νοτιοδυτικά του λιμανιού της Ιεράπετρας στις 4:00 μ.μ. και άρχισε η μεταβίβαση των πρώτων λαθρομεταναστών στο ΠΛΣ 138, το οποίο και τους αποβίβασε εν τέλει στο λιμάνι για να μεταφερθούν κι από κει στο σχολικό κλειστό γυμναστήριο.

Έκτοτε η εμπειρία και η πίστη στο καθήκον των Εθελοντών μας καθορίζει το επίπεδο πολιτισμού και το αίσθημα φιλοξενίας του Κρητικού λαού.

Από την πρώτη στιγμή οργανώθηκε ο χώρος που επιλέχθηκε για να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες. Τους προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες καθώς και είδη ρουχισμού , τρόφιμα και νερό. Έγινε σχεδόν άμεσα η απαραίτητη Διαλογή και η διάγνωση των νοσημάτων από τα οποία πάσχουν οι 32 από αυτούς. Καθημερινά και σε τακτική βάση χορηγείται η φαρμακευτική τους αγωγή.

Συνεργαζόμενοι άψογα με τις εθελόντριες του Τομέα Νοσηλευτικής, το Δήμο, το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας, την Αστυνομία και όλους τους φορείς αλλά και ανώνυμους εθελοντές, οι Εθελοντές Σαμαρείτες του Ε.Ε.Σ. Ιεράπετρας δίνουν το στίγμα του ανθρωπισμού και αλληλεγγύης, χωρίς να παραμελούν τα παράλληλα καθήκοντα του στην αντιμετώπιση πυρκαγιών και άλλων καταστροφών , το κτίσιμο του κοινωνικού μας ιατρείου και την συμβολή στον πολιτισμό του τόπου μας.

 

Κολυμπώντας από τη Χρυσή στην Ιεράπετρα για το «Χαμόγελο του παιδιού»

Ο στενός δεσμός φιλία και αγάπης ανάμεσα στο Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών Ιεράπετρας και του «Χαμόγελου του Παιδιού» συνεχίζεται με την εκπληκτικό εγχείρημα του κολυμβητικού διάπλου που επιχείρησε ο εκπαιδευτικός κ. Νίκος Αθανασόπουλος. Κολυμπώντας από τη νήσο Χρυσή ως την Ιεράπετρα ο κύριος Αθανασόπουλος θέλησε να στηρίξει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και το έργο του, στέλνοντας το μήνυμα της κοινωνικής ευαισθησίας , δίνοντας τη μάχη, να φτιαχτεί το πρώτο σπίτι φιλοξενίας του ‘’Χαμόγελου του Παιδιού’’ στην Κρήτη.

Άλλωστε ο κ. Αθανασόπουλος έμπρακτα προσφέρει εθελοντικά εδώ και 12 χρόνια στο «Χαμόγελο του Παιδιού».

Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών Ιεράπετρας, που πριν από ένα μήνα περίπου απέστειλε στις 1100 καταγεγραμμένες οικογένειες του «Χαμόγελου» αντίστοιχο αριθμό 5κιλων συσκευασιών με φρέσκα κηπευτικά, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από αυτό το γεγονός.

Ο κ. Αθανασόπουλος κολύμπησε 9 ναυτικά μίλια έχοντας δίπλα του ιστιοπλοϊκό, με Εθελοντές Σαμαρείτες-Ναυαγοσώστες του Ερυθρού Σταυρού, οι οποίοι καθ' όλη τη διάρκεια του εγχειρήματός του, του προσέφεραν τη βοήθειά τους.

Το ταξίδι διήρκεσε πάνω από πέντε ώρες. Ωστόσο ο κ. Αθανασόπουλος δήλωσε λίγο μετά την ολοκλήρωση της προσπάθειάς του ότι «Η σκέψη και η αφοσίωση στον στόχο ήταν η δύναμή μου! Όταν σκέφτεσαι τι έχει περάσει ένα κακοποιημένο παιδί, εκμηδενίζονται όλες οι αποστάσεις! Εκείνο που έχει σημασία δεν ήταν η απόσταση που έπρεπε να διανυθεί, αλλά το να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος».

Τον υποδέχτηκαν εν μέσω χειροκροτημάτων αρκετοί πολίτες, φίλοι του, ο Λιμενάρχης κ. Γιάννης Παπαδάκης και ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Κουγιουμουτζάκης. Επίσης στη στεριά τον περίμεναν Σαμαρείτες και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ . Ευχαριστούμε θερμά τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο που διέθεσε το σκάφος του και εθελοντή καπετάνιο.

 

Κύρβεια 2013

Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Ναυαγοσωστών Ιεράπετρας με αμείωτο ζήλο συμμετέχει ανάμεσα στα υπόλοιπα καθήκοντα του και στην προαγωγή του πολιτισμού (¨Αγαλμα Μακρή- ψυφιδωτό συντριβάνι κλπ) στα πλαίσια των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων της Ιεράπετρας «Κύρβεια 2013», ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, η Ματούλα Ζαμάνη, ο Φώτης Σιώτας, ο Δημήτρης Μυστακίδης και άλλοι σπουδαίοι καλλιτέχνες, υπό την οργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ορεινού, βρέθηκαν επί σκηνής την Παρασκευή 5 Ιουλίου στο Δασάκι Κουτσουρά Ιεράπετρας, που για περισσότερες από 3μιση ώρες μάγεψαν με τη μουσική τους μικρούς και μεγάλους.

Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ιεράπετρας παρείχε την υγειονομική κάλυψη της οργάνωσης αυτής πραγματοποιώντας ταυτοχρόνως και πυρασφάλεια λόγω της δασικής περιοχής στην οποία πραγματοποιήθηκε η συναυλία.

 

 
© Copyright 2020 Hellenic Red Cross - Samaritans, Rescuers and Lifeguards Sector