Items list
Το πρόγραμμα EU PROMETHEUS 2014 είναι ένα πρόγραμμα ασκήσεων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, με αντικείμενο τις δασικές πυρκαγιές και τα βιομηχανικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης. Είναι το τρίτο ιστορικά πρόγραμμα ασκήσεων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται κατά 85% από το Χρηματοδοτικό Μέσο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και περιλαμβάνει μια Άσκηση Επί Χάρτου (ΑΕΧ) και μια Τακτική Άσκηση Μετά Δυνάμεων (ΤΑΜΔ).
Η Άσκηση Επί Χάρτου θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2013, ενώ η Τακτική Άσκηση Μετά Δυνάμεων θα πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2014, δηλαδή κατά την Ελληνική Προεδρεία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στόχοι του προγράμματος είναι
(1) η αξιολόγηση των εθνικών σχεδίων αντιμετώπισης καταστροφών και του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Διεθνούς Συνδρομής
(2) η ανάπτυξη και δοκιμή Κοινών Μονάδων Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε.
(3) η αξιολόγηση του συντονισμού της διεθνούς συνδρομής μέσω του Κέντρου Παρακολούθησης και Πληροφόρησης της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης
(4) η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας Μονάδων Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε.
(5) η αξιολόγηση του συντονισμού της διεθνούς συνδρομής στην Ελλάδα
(6) η βελτίωση της ενημέρωσης του πληθυσμού σχετικά με την πρόληψη και την προστασία από δασικές πυρκαγιές.
Το γενικό σενάριο του προγράμματος ασκήσεων περιλαμβάνει μια δασική πυρκαγιά εκτεταμένων διαστάσεων και μεγάλης διάρκειας, η οποία απειλεί κατοικημένες και βιομηχανικές περιοχές. Συνέπεια της πυρκαγιάς εκδηλώνεται έκρηξη σε βιομηχανική εγκατάσταση υψηλής επικινδυνότητας, η οποία δημιουργεί την ανάγκη ενέργειας επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης. Με βάση το σενάριο, η καταστροφή ξεπερνά τις δυνατότητες του τοπικού συστήματος πολιτικής προστασίας, με αποτέλεσμα να ζητούνται ενισχύσεις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε πυροσβεστικά αεροσκάφη, πεζοπόρα τμήματα δασοπυρόσβεσης και μονάδες έρευνας και διάσωσης σε ερείπια.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ως Συντονιστής, καθώς και ο Τομέας Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Επιπλέον, στο πρόγραμμα συμμετέχουν ως οι Εθνικές Αρχές Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας, της Κύπρου και της Κροατίας. Η Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας της Λιθουανίας συμμετέχει ως σύμβουλος στο αντικείμενο της δημιουργίας και ανάπτυξης Κοινών Μονάδων Πολιτικής Προστασίας.