Λίστα αντικειμένων
Για πρώτη φορά σε Πανελλήνιο Επίπεδο, οι Δόκιμοι Εθελοντές Σαμαρείτες του Περιφερειακού Τμήματος Ρόδου είχαν τη δυνατότητα να ζήσουν την εμπειρία του «RAID COSS», του παιχνιδιού που δημιούργησε ο Βελγικός με το Γαλλικό Ερυθρό Σταυρό, τη μετάφραση και επιμέλεια του οποίου ανέλαβε το Τμήμα της Ρόδου το 2008, αλλά ποτέ ως σήμερα δεν είχε παιχτεί στη χώρα μας.
Το παιχνίδι RAID CROSS χρησιμοποιεί το Δ.Α.Δ. (Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο) ως εργαλείο για να ενθαρρύνει περισσότερη έντονη σκέψη για την ανθρώπινη συμπεριφορά. Εστιάζει στην προστασία της γης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας εν καιρώ πολέμου και, γενικότερα, σε όλες τις εμπειρίες της καθημερινής ζωής.
Το παιχνίδι RAID CROSS περιλαμβάνει μια σειρά από «Πόστα» σχεδιασμένα να αυξήσουν την κατανόηση των ανθρωπιστικών θεμάτων που υπάρχουν σε καταστάσεις ένοπλης σύρραξης με αποτέλεσμα να βοηθά να δημιουργηθεί η νοοτροπία του «πολίτη του κόσμου», να παρέχει πληροφορίες για δικαιώματα και να υπογραμμίζει την σπουδαιότητα των κανόνων σε καταστάσεις της καθημερινής εμπόλεμης ζώνης.
Τα κράτη-μέλη της Σύμβασης της Γενεύης έχουν καθήκον να διαδίδουν τους κανόνες του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου όσο πιο πολύ και σε όσους πιο πολλούς μπορούν οπουδήποτε, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής κοινωνίας και των νέων ανθρώπων. Το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο (Δ.Α.Δ.) είναι ένα σύνολο από κανόνες που σκοπό έχουν να δώσουν λίγο ανθρωπισμό στον πόλεμο με το να προλαμβάνουν απώλειες πολιτών και βλάβες στο βαθμό που μπορούν. Σεβασμός στο Δ.Α.Δ. μπορεί να βοηθήσει, ώστε να συγκρατηθεί η κλιμάκωση της βίας, καθώς και η καταστροφή και ο πόνος που προξενεί η ένοπλη σύρραξη. Μπορεί, επίσης, να προάγει την επιστροφή σε ειρηνικά μέσα για την επίλυση συρράξεων, ώστε να προληφθεί περιττός πόνος και να συντηρηθεί η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι έφηβοι περικλείονται από βία, την οποία συνήθως βλέπουν κάτω από πολιτικούς ή ιστορικούς όρους (από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, διδασκαλία, λογοτεχνία) ή σε συνδυασμό με διασκέδαση (video games, κινηματογράφο). Ο σκοπός του RAID CROSS είναι να κάνει τους εφήβους να αντιληφθούν την πραγματικότητα της ένοπλης σύρραξης και της ανθρωπιστικής δράσης, δίνοντας τους εργαλεία για την ερμηνεία των γεγονότων, της ειδησεογραφίας και βίας εν γένει.
Όπως όλα τα άλλα προγράμματα για την διάδοση του Δ.Α.Δ. και την ενημέρωση περί των ανθρωπιστικών προβλημάτων, το RAID CROSS, δεν απευθύνεται στις πολιτικές και ιδεολογικές ρίζες καμιάς ιδιαίτερης σύγκρουσης. Η διδασκαλία του Δ.Α.Δ. είναι μία από τις πρωταρχικές αποστολές του Ερυθρού Σταυρού στον κόσμο. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί προσαρμόζονται για να ταιριάζουν με το ακροατήριο-στόχο. Το RAID CROSS δίνει έμφαση στη συλλογική μάθηση και μάθηση μέσα από την πράξη. Η εμπειρία των νέων που συμμετέχουν κατά την δραστηριότητα θα είναι η ουσιαστική βάση της νέας τους γνώσης.
Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, οι συμμετέχοντες παίζουν διαδοχικά τους ρόλους των φυλακισμένων, των πολιτών, των στρατιωτών και των μελών ανθρωπιστικών οργανισμών και με αυτό τον τρόπο ανακαλύπτουν από διαφορετικές πλευρές ποιες είναι οι δυσκολίες της ζωής σε καταστάσεις ένοπλης σύρραξης και ποιοι κανόνες διέπουν αυτές τις ακραίες καταστάσεις.
Στόχος πλέον του Τμήματος της Ρόδου είναι να καθιερωθεί το παιχνίδι αυτό στη διδακτική ύλη της κάθε εκπαιδευτικής σειράς του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ρόδου, καθώς και να το προωθήσει στα σχολεία της Δωδεκανήσου, ώστε οι έφηβοι να μαθαίνουν τους κανόνες του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου με αυτό το διασκεδαστικό τρόπο.